Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Yeni Koronavirüsü Öldürmek için Ozon Kullanımı

100 yıldan uzun bir süredir doğada virüs katili olarak kabul edilen Ozon, güçlü oksidabilitesi sayesinde insanlar tarafından dezenfeksiyon, sterilizasyon, koku giderme, dezentoksikasyon, depolama ve ağartma gibi işlemler için yaygın olarak kullanılmaktadır. 

Bu nedenle, Ozon COVID-19 ile küresel mücadelede de bir silah olarak kabul edilmelidir. Ozonun Koronovirüs COVID-19 ile mücadelede aşağıdaki üç özelliğe sahip olduğunun üzerinde durulacaktır. 

 

  1. Tam Kapsamlı Olması

Ozon jeneratörleri veya elektrostatik hava temizleyicileri tarafından oluşturulan ozon, ortamın her köşesine ulaşabilir, bu da ultraviyole sterilizasyonun sadece yukarı ve aşağı gidebileceği ve bazı yerleri sterilize etmediği sorununun üstesinden gelebilir. 

  1. Yüksek Deterjan

Oksitleyici bakteri ve virüs, zehirli kalıntı olmadan ozonun nasıl çalıştığı ile önemlidir. Günümüzde  kullandığımız kimyasal dezenfektan sadece insan vücudu için zararlı değil, aynı zamanda ikincil zehirli kalıntı popülasyonuna da neden olacaktır. Mevcut salgın sırasında, suyun dezenfekte edilmesinin aşırı kullanımı dikkat etmemiz gereken ciddi bir sorun olmuştur. Ozon tüm bu kimyasal çözümlerin aksine zehirli kalıntı bırakmamaktadır. 

  1. Kolaylık

Ozon basit ekipmanlar ile üretilebilir. Büyük veya küçük ekipman tek bir oda, geniş bir kamusal alan veya otobüsler, yüksek hızlı demiryolları, gemiler ve uçaklar gibi toplu taşıma modları için kullanılabilmektedir. 

Ozonun bakteri ve virüs tedavisinde etkinliği sadece konsantrasyonu, sıcaklığı, nemi ve maruz kalma süresiyle değil, aynı zamanda bakteri suşlarıyla da ilgilidir. 

Profesör Li Zelin başkanlığındaki ulusal P3 laboratuvarı tarafından yürütülen ozonun SARS virüsünü nasıl öldürdüğüne dair deney sonuçlarına göre, ozon yeşil maymun böbrek hücrelerine aşılanmış ve SARS virüsünü öldürmede % 99,22'lik bir öldürme oranı gerçekleştirmiştir. 

Wuhan ve SARS virüsünde bulunan virüsün her ikisi de koronavirüse aittir. Araştırmacılar, yeni koronavirüsün genom dizilerinin SARS virüsüne % 80 benzer olduğunu buldular. Ozonun yeni koronavirüsün önlenmesinde ve kontrolünde eşit derecede etkili olduğunu tahmin etmek mantıklıdır. 

Sterilizasyon ve dezenfeksiyon için oldukça etkili olmasına rağmen ozon, belirli bir konsantrasyon seviyesine ulaştığında rahatsızlığa neden olur ve/ veya mukoza zarlarını tahriş eder. Bu nedenle, esas olarak insansız ortamda kullanılır. 

Ozon, yeni koronavirüsü öldürmek için insanın bulunduğu ortamlarda kullanılabilirse, kalabalık hastanelerde, fabrikalarda, kamusal alanlarda, toplu taşıma araçlarında ve kapalı evlerde kullanılabilecek bir nimet olacaktır. 

Ozonun büyük ölçüde etkili olup olmayacağı, konsantrasyon seviyelerini kontrol etme yeteneğimize bağlıdır. Temelde uçucu gazın üretilmesi kolaydır, ancak ozon sensörlerinin maliyeti nedeniyle belirli bir seviyede kontrol edilmesi zordur. Sensörlerin gerçek zamanlı testi olmadan, konsantrasyonunu kontrol etmek söz konusu değildir. 

Ozon ucuz ve etkili önlemlerle güvenli bir seviyede kontrol edilebilirse, insanların bulunduğu ortamlarda kullanılmasının önü açılacaktır. Bu nedenle, ozon sensörlerinin maliyetinin nasıl önemli ölçüde azaltılacağı şu anda ele alınması gereken bir zorunluluktur. 

Salgının ortasında, iç mekan ozon seviyeleri için standartları makul bir şekilde artırabileceğimiz ve insan ortamında dezenfeksiyon ve sterilizasyon için ozon kullanmayı deneyebileceğimiz önerilmektedir. Örneğin; Zhang Yue, sağlık görevlilerinin hayatlarını korumada ve enfekte olmuş hastaların kurtarılmasında rol oynayabileceğini umarak Huoshenshan Hastanesi ve kübik hastanelere ozon üreten temizleyiciler bağışladı. 

Ozon ve mikroorganizma arasındaki ilişki, yeryüzündeki canlı cisimler üzerinde mükemmel dengeyi gösterir. Bir yandan, ozon tabakasının koruması olmadan, dünyada bakteri ve virüs bulunamazken, diğer yandan, güçlü oksidabliteye sahip ozon, bakteri ve virüsü öldürecektir. 

İnsanların ozon bilgisi hala yeterli değildir. Ozonun önyargısını, ozonun aşırı uyanıklığını bırakmalı, ozon bulmacasını çözmeye çalışmalı ve ozonun insan kullanımı için özelliklerini tam olarak araştırmalıyız. Yeni koronavirüs salgını sırasında ozonun yardımını almalıyız. 

Salgını yenmek için ozonu iyi kullanmalı ve birlikte çalışmalıyız. 

Zhou Muzhi, Tokyo Keizai Üniversitesi'nde profesör ve Cloud River Kentsel Araştırma Enstitüsü başkanıdır. 

Fikir makaleleri yazarlarının görüşlerini yansıtmaktadır. 

Katkıda bulunmak isterseniz, Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresinden iletişime geçebilirsiniz. 

 

Bu makale ALINTIDIR.

Search